Geri Dönüşüm Nedir?
İnsanların sosyal ve ekonomik faaliyetleri sonucu, kullanım süresi dolmuş ve artık doğa için zararlı hale gelen her türlü maddeye atık denir. Karton, cam, metal, plastik gibi maddeler atık olarak sınıflandırılabilir. Atıkların yeniden değerlendirilmesi ancak geri dönüşüm ile sağlanır. Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilme imkanı olan bu atıkların fiziksel veya kimyasal işlemlere tabi tutularak ikinci bir hammaddeye dönüştürülmesine denir. Geri dönüşümde amaç kaynakların aşırı ölçüde kullanımını önlemek, atıkların kaynaklarında ayrıştırılmasını sağlamak, atık çöp miktarının azalmasını sağlamaktır.
Geri Dönüşüm İşlemi Nasıl Yapılır?
Her malzemenin sahip olduğu farklı özellikler bulunur. Geri dönüşüm işlemi de bu özellikler baz alınarak işlem sırasınca yapılır. Örneğin demir geri dönüşümü için farklı bir yol izlenirken kağır geri dönüşümü için daha farklı bir strateji izlenir. Bunun en temel neeni ürünlerin birbirinden farklı özellikler taşıyor olmasıdır. Her geçen yıl tüketimin hızla arttığı dünyamızda üretim zincirinde bir katkımız olmazsa gezegenimizi faydasız bir hale getirmiş olacağız. Örneğin kağıtların israf edilerek kullanılması ve geri dönüşüme tabii tutulmaması daha fazla ağacın kesilmesine ve dünyanın oksijen açısından zayıf kalmasına neden olmaktadır. Geri dönüşüm işlemlerini dört aşamada inceleyebiliriz;
- Kaynağın Ayrıştırılması; toplanan atıklar ayrıştırılarak biriktirilir.
- Sınıflandırma Yapılması; toplanan atık malzemeler türüne göre sınıflandırılır.
- Değerlendirme Aşaması; atıklar yine türüne bağlı olarak kimyasal ve fiziksel olarak ayrıştırılır.
- Yeni Malzemeyi Piyasaya Kazandırma; Son aşamadan oluşturulan yeni ham madde veya ürün ekonomiye kazandırılır.
Geri Dönüşümün Önemi
- Doğal kaynakların azalmasını önler.
- Enerji tasarrufu sağlar.
- Bertaraf edilmesi gereken katı atık miktarı azalır.
- Ekonomiye katkı sağlar.
- Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakabilmeyi sağlar.
- Sera gazı emisyonunun düşmesine katkı sağlar.
- Evsel atıkların kompost yöntemiyle geri dönüştürülmesi toprağın verimini arttırır. Böylece hem organik hem de besin değeri yüksek ürünler elde edilir.